Jakten på IPv6

Inför Internetdagarna för två år sedan inhandlade och testade jag hemmaroutrar för att se hur de fungerade med IPv6. Då, för två år sedan, hade jag problem med att hitta routrar som faktiskt hade stöd för IPv6 och om de väl hade stöd så var det med ett blandat resultat. Kolla gärna närmare på sammanställningen från 2013 som finns här http://ipv6only.se/?page_id=338 .

Nu inför Internetdagarna 2015 så gjorde jag om proceduren igen.
Var det då enklare att hitta igen routrar i konsumenthyllorna som har stöd för IPv6?
Var stödet bättre? Var det enklare att hantera?

Min förväntan och förhoppning var ju att kunna svara ja på dessa frågor. Tyvärr så kan jag inte konstatera några skillnader till det bättre. De modeller som hade hyfsat stöd 2013 är lika hyfsade nu 2015. De som var halvdåliga 2013 är halvdåliga idag. Sett till det faktum att det dessutom är nya modeller från tillverkarna jag testat, och inte bara samma modell som tidigare med uppgraderad mjukvara, så bör ju kraven man ställer i sammanhanget också vara högre och därmed kan man ju tycka att ett stillastående resultatet egentligen är ett sämre resultat.

Summeringen av de routrar jag testat är ännu inte helt färdigställd men det kommer inom kort att publiceras på http://www.ipv6only.se -> Hemmaroutrar 2015. De testade routrarna kommer taggades ut i den monter som SNUS (www.snus.se) hade på Internetdagarna.

Hur kan det då fortfarande vara så här? Nu när IPv4 är ”slut” sedan länge och IPv6 funnits sedan 1998 och alla är eniga om att det är vägen att gå?

Ja, det är ju relevanta frågor att ställa. Låt mig få ta mig friheten att lämna min reflektion och åsikt.

Hemmaroutertillverkare

Jag anser mig ganska duktig på det där med data och kommunikation samtidigt som jag har erfarenhet av och förstår ”vanliga människor” som inte kommer igång med Internet hemma när de köpt en ny router. Underliga inställningar, automatiska inställningar och IPv6 är ofta undangömt så man måste leta noga efter de inställningarna. Varför har inte alla IPv6 aktiverat default?

Ett bra exempel på något som i min värld är dåligt och som gör det krångligt hittar vi hos en Netgaer som jag testat både 2013 och 2015. IPv6-inställningarna hittar vi hos denna tillverkare under ”Avancerad installation” och sedan ett steg till under ”Avancerat”.
Netgear

Inte nog med det, när du sedan ska välja vilken typ av IPv6-anslutning du har så kan du välja mellan t ex ”Automatisk avkänning” och ”Autokonfiguration”.

IPv6-val

Under det ser det sedan exakt likadant ut för 2013 som det gjorde 2015. Påminner igen om att det är olika modeller från tillverkaren vid dessa olika tillfällen, även om det är ack så lika till utseendet.

Om man nu som konsument vill köpa en router med IPv6-stöd, vilket man ju naturligtvis vill för man vill ju inte ha en daterad produkt utan en modern och up-to-date. Ja då är problemet att det inte alltid syns på förpackning eller produkten. Ibland finns det en liten, liten text att den stödjer IPv6 men man får oftast leta noga efter den. Här kan man ju vända på problemet och tycka att det ska väl inte behöva skyltas om en sådan självklar sak att det ska ha stöd för dagens Internetprotokoll, det borde vara en hygienfaktor. Tyvärr är det inte sanningen i leveransen och därför måste man som konsument kunna försäkra sig om detta.

IPv6 enabled

IPv6 enable2
I år var det även första året som jag hittade routrar med den berömda ”IPv6 ready” loggan.

IPv6 ready
Man kan tycka mycket om det loggan. Personligen är jag inte alls något ”fan” av den för det den står för säger egentligen inte något om hur och om sakerna fungerar i praktiken.

I just det här fallet där denna märkning fanns så stödjer den bara DHCPv6 PD och inte 6RD, vilket jag tycker är ett absolut krav. DHCPv6 PD stödet fungerar bara under en del speciella alternativ och den förutsätter att din Internetleverantör gör på det sätt den vill ha det för att det ska fungera.

Summering hemmaroutrar

Summering även detta år kan konkretiseras i en fråga/uppmaning.
-Varför stödjer inte hemmaroutrarna IPv6 automatiskt utan att man måste ställa in saker?Då menar jag i detta att både DHCPv6 PD och 6RD ska fungera utan att över huvud taget behöva ställas in i några undangömda menyer som ingen konsument vågar ta sig ner i.

I årets test är det bara en modell/tillverkare som gör det. Tyvärr så är stödet för IPv6 också ganska sammankopplat till priset. Sannolikheten att en modell för 150 kronor har stöd är mycket mindre än för den som kostar uppåt tusenlappen.
Här kan man fundera över varför det ska behöva vara så när det handlar om den så fundamentala delen som den kommunikation och det protokoll som en router förväntas hantera. Men det får vara en diskussion som vi spar till en annan gång.

Internetleverantörer

En fundering vi kan ställa är om vi kanske inte har bättre stöd i hemmaroutrarna eftersom att Internetleverantörerna är så dåliga på att aktivera IPv6?
Comhem kan t ex leverera IPv6 till alla sina kabel-tv kunder efter mycket små åtgärder. Deras nät är helt klart, deras routrar som de levererat till sina kunder i flera år är klara.
Jag frågar mig vad som återstår för att köra igång? Kompetens, beslutsamhet eller rent av mod?
Telia har ibland option 212 för automatisk 6RD aktivering igång i sitt nät.
Varför det fungerar ibland och ibland inte måste de själva svara på. Dock är det, vis av erfarenhet, inte lönt att ställa den frågan till deras egen support.
Ett annat hinder för aktivering av både DHCPv6 PD och 6RD i Sverige kan också vara de så kallade kommunikationsoperatörerna som levererar flera Internetoperatörer sista biten till kund. Ibland är det deras system för provisionering som inte hanterar IPv6, ibland har de inte stöd för native IPv6 i nätet och ibland kan de av olika anledningar inte aktivera option 212 för automatisk 6RD. Så där fortsätter det med ISP eller KO hela tiden. Det finns en del mindre ISP:er som kommit igång med IPv6 för hemmaanvändare men det är inte många.

Tobbe bara tjatar och tjatar…

Vad är då alternativet om vi inte får igång kommunikationen via IPv6?
Jag och ett fåtal till har ropat att vargen kommer i flera år nu. Vi har också ropat länge om att det händer alldeles för lite. Istället för att börja vandra den enda rätta vägen att gå så har det poppat upp alternativa dåligt trampade stigar som heter Carrier Grade NAT, CGN.

Kortfattat så blir resultatet av detta att hemmaroutern som adressöversätter IPv4-adresserna hemma kommer att bli adressöversatt en eller flera gånger till hos Internetleverantören. Spelar det någon roll då?

Ja absolut! Allt kommer inte att fungera med dubbel och kanske trippel adressöversättning. För att prata konsumentintresse så finns det t ex spel som inte fungerar.

Fungerar din VPN till jobbet, kommer banktjänsterna att fungera med trippel NAT?

Du kan inte heller nå din hemmarouter och kontrollera din värmepump, julbelysning, kattungar eller vad du nu lägger ut mot Internet idag om ni hamnar bakom en operatörs NAT tjänst. Det här gör Internetoperatörerna redan idag, ofta utan att kunderna är informerade om det. Varför frågar jag mig?

Det enda sättet att få Internet att växa och skala så som det är tänkt, utan att bli beroende av vilken leverantör som används, är att anamma det nya protokollet rätt och se till att IPv6 finns överallt. Målsättningarna med bredband och fiber till hemmet och liknande bör kompletteras med en implementering av IPv6. Det ska vara en minst lika viktig faktor i dessa infrastruktursammanhang, då sedd som en självklarhet. I mobilen, på jobbet, hemma osv…
Ingen ifrågasätter vattnets betydelse för sjöfarten eller rälsens betydelse för tågen. IPv6 har samma betydelse för Internetinfrastrukturen!

Men jag är inte bitter! 🙂

/Tobbe